26 Ağustos 2012

MOON (2009)


                                                                 MOON (2009)
 
   Bu sefer dünyada değil ayda geçen bir filmden bahsetmek istiyorum.2009 yılında çekilden Moon sadece BAFTA dan değil bir çok başka festivalden de ödüllü bir İngiliz filmi. Başrolünde çoğumuzun Yeşil Yol filminde ki gebertilesi karakterden tanıdığı, benimse şahsen muhteşem bir oyuncu olduğunu düşündüğüm Sam Rockwell var.Başka kim var derseniz yok. 3-5 oyuncunun yeterli olduğu, Sam Rockwell dışında oynayanlarında toplasan 10 dakika göründüğü bir senaryoya sahip Moon. Aslında dublajsız izlerseniz belki farkedebileceğiniz gizli bir baş rol oyuncusu daha var filmin: GERTY adlı robotu seslendiren Kevin Spacey (American Beauty, The Usual Suspects, Seven).
   Daha önce bahsettiğim gibi tüm film ay üzerinde geçiyor. Kaynaklarını hızla tükettiğimiz dünyada bulunmayan bir enerji kaynağını çıkarmak için Sam Bell'in ayda maden çıkaran bir şirketle çalışmak üzere 3 yıllık kontratı vardır. Bu 3 yıllık sürenin bitmesi için şafak sayan Sam'in, güzel eşi ve çocuğunu görmekten başka arzusu yoktur.Bu 3 yılda ise diyalog kurduğu tek kişi -daha doğrusu şey- GERTY adlı robottur. Konu bu ama "hikaye" başka. Ben malesef size hikayeden bahsedemeyeceğim çünkü hikaye, filmin bir sahnesinde sizi şok ederek başlayacak ve ardından soru işaretleri ile birlikte Sam'in yaşadığı dramı ve olan biteni çözme uğraşını izleyeceksiniz.
   Moon geçtiği mekan ve konu itibariyle genel anlamda bir bilimkurgu filmi. Ancak filmde yaratıklar, savaş sahneleri ya da en azından silahlı robotlar bile yok.Zaten film uzak gelecekte geçmiyor, şuanki teknolojik ivmeye göre benim tahminim 50-150 arasında benzer teknolojiye ulaşılabileceği. Ancak filmin geleneksel bilimkurgu filmlerinden çok farklı olmasının asıl sebebi senaryo. Bilimkurgularda senaryo üzerine çok uğraşılmaz çünkü yapımda ne kadar farklı, özgün bir gelecek hayal edilmişse getireceği para da buna kabaca doğru orantılı olur.Moon tam tersine 5 000 000 dolar bütçeyle yapılmış mütevazı bir bilimkurgu ki bize asıl anlatmak istediği gelecekteki dünya değil, o teknolojiye erişildiğinde ortaya çıkan endüstriyel ahlaki durum.O yüzden ben bu filmi birazda dram olarak etikleyeceğim çünkü filmi izlerken Sam ile empati yaptığınızda yaşadığı travmanın bir hayli büyük olduğunu düşüneceksiniz.
   Toparlamak gerekirse Moon, saf bir bilimkurgu izlemek isterseniz beklentinizi karşılayamayabilir, dediğim gibi neredeyse hiç aksiyon yok filmde. Ancak muhetemel bir gelecek öngörüsüne ahlaki bir bakış atmayı başarmışlar ki bu yazıyı filmi izledikten sonra tekrar okursanız demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Hangi filme benziyor:
A.I. Artificial Intelligence(robotların toplumdaki yeri), (hayatım yalandan ibaretmiş yönüyle) The Truman Show ve The Island

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder