16 Ağustos 2012

INVICTUS (2009)


                                                    INVICTUS (2009)   

   2009 yapımı Invictus, filmin 2 başrol oyuncusu Morgan Freeman ve Matt Damon'a sırasıyla en iyi erkek oyuncu ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar adaylığı kazandıran Client Eastwood Yönetmenliğindeki bir yapım.Film Mandela'nın Güney Afrika Cumhuriyeti devletinin başına geçtiği dönemde gerçekleşen 1995 rugby dünya kupasını ve Güney Afrika Cumhuriyeti milli takımının hikayesini konu alıyor.O dönemde siyah-beyaz ayrımcılığının iş hayatı ve sosyal yaşamda en sert ve keskin bir şekilde hissedildiği eski ingiliz sömürgesi Güney Afrika Cumhuriyetinde, henüz hapisten çıkan taze devlet başkanı Nelson Mandela'nın 95 rugby dünya kupasını, ülkesi için renk ayrımcılığını yok etmek için fırsat olarak görmesi çerçevesinde ilerliyor.Film boyunca Mandela'nın keskin zekasını ve "devlet başkanı" sıfatının dışında insan ilişkilerindeki tavrını da açık bir şekilde anlayabiliyorsunuz.Tabi aynı zamanda başarı için çırpınan orta halli bir takım olan rugby milli takımının kaptanı Matt Damon'un zorlu kaptanlık görevi ve daha önce hiç tanışmadığı Mandela ile ilişkisi çok çarpıcı.
   Yapım, Nelson Mandela,ırkçılık,milli duygular ve sportif müsabakalar gibi sinema endüstrisinde birçok kez kullanılmış öğeleri aynı filmde toplamayı başarmış.Güney Afrika cumhuriyetindeki sert ırkçılık ve Nelson Mandela hakkında bildikleriniz vikipedi ayarındaysa, daha yakından tarihsel bir gözlükle bakma imkanını bu film ile yakalayacaksınız.
   Konunun müsaitliği ve Client Eastwood abinin bir türlü değişmeyen mesaj verme kaygısı(Amerikanın Mahsun Kırmızıgül'ü) dolayısıyla sayısız sosyal mesaja maruz kalsanızda, benim tavsiyem filmi tarihsel bir süreç olarak izlemeniz.
   Tarih, ırkçılık, Mandela, rugby, azim gibi etkiketler yapıştırılabiliriz filme. Bu etiketlerden birinden hoşlanmanız bile seçiminizi Invictus'dan yana yapmanıza yetebilir.
    Filmin bir sahnesinde rugby dünyasının Pele'si Jonah Lomu'yuda görebileceksiniz.

Mesela hangi filme benziyor?
Irkçılık: Malcolm X
Dram: Gandhi
Spor,azim: Hurricane

Hangi modda izlenir:
Olm sporla ilgili gaz bi film var mı lan izlediğin? ama bütün film rezil olup son 5 dakkada gaza gelip kazanılan rocky tarzı bişi istemiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder