20 Eylül 2012

TRANSSIBERIAN (2008)


                                                        TRANSSIBERIAN (2008)

    Transsiberian, adını Rusya'nın doğusundan batısına kadar uzanan binlerce kilometrelik Trans-Siberian demiryolu hattı-rotasından alan 2008 yapımı bir film. Kadrosunda Woody Harrelson,  Emily Mortimer gibi başarılı oyuncuları barındıran filmde "Sir" Ben Kingsley'de başrol oyuncuları arasında. Transsiberian iyi eleştiriler yoğunlukta olmasına rağmen sinemada parasal olarak çok iş yapamadı.Bunun en büyük sebebleri bir önceki filmi "The Machinist" ile sansaston yaratan yönetmen Brad Anderson'dan beklentinin çok çok yüksek olması ve malesef aynı dönemde vizyona giren bir çok filmi -tabiri caizse- mağdur eden "The Dark Knight" ile aynı anda vizyona girmesiydi.
    Transsiberian, adından da anlaşılacağı gibi sibiryada ve çoğunlukla trende geçiyor. Amerikalı evli çiftimiz turistik amaçla çıktıkları Rusya gezisinde sibiryayı en net şekilde bu tren hattı sayesinde görebileceklerini düşünüyor.Ancak yol boyunca karşılaştıkları insanlar hiçte onlar kadar sıradan ve masum değiller.Bu yüzden film boyunca herkesten ve herşeyden şüphe edecek, sürekli olacaklar hakkında tahminlerde bulunacaksınız.Bu durum sizi içten içe gererken üstüne birde dozajı çok doğru verilmiş aksiyon ile gerilmelere devam edebilirsiniz.
    Bu filme Sibirya, kar, o yörenin insanları, kartpostallık manzaralar, suç, biraz yol filmi, amerikalı turistler gibi etiketler yapıştırabiliriz.Tabi filmin çoğunun o klasik, gergin atmosferli eski bir trende geçmeside cabası. Transsiberian, "katilsiz,zombisiz,vampirsiz,psikopatsız,hayaletsiz bir gerilim filmi nasıl yapılır?" konusunda ihtisas yapmış bir film. İzleyinki, "The Dark Knight" yüzünden yaşadığı mağduriyete bir nebzede olsa teselli bulsun, sevaptır.

Hangi filme benziyor:
Gerilim: Panic Room
Benzer iklimde geçen: The Grey
Tren: The Darjeeling Limited

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder