21 Ekim 2012

THE DEVIL'S DOUBLE (2011)


                                                           THE DEVIL'S DOUBLE (2011)

     Saddam rejiminin bitişiyle hem belgesel hem sinema alanında patlayan yapımlar neredeyse sektör içinde mini bir "Irak" sektörü doğurdu.Bu mini sektörün kaymağı çoktan yendi artık diye düşünürken rejimin arka planında kalan, hem bizlerin hem sinemacıların diktatörlüğün çökmesiyle unuttuğu birini, Hüseyin ailesinin "psikopatını", Uday Hüseyin'i tanıtıyor bize The Devil's Double. Dominic Cooper'ın hem Uday'ı hem Latif Yahia'yı canlardırdığı, bence en iyi performansını sergilediği filmde Uday Hüseyin'in sınırları olmayan eğlence hayatını izlerken sadistliğinin de sınırları olmadığını göreceksiniz.
    Latif Yahia sıradan bir Irak askeri, bir subaydır. Ülkesine ve ailesine sağdık Latif'in tek bir kusuru vardır: Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin'in oğlu Uday Hüseyin'e fazlasıyla benzemek. Bu benzerliği kaçırmayan Irak'lı yetkililer Latif'i başkanlık sarayına çağırır ve ona tabiri caizse "reddedemeyeceği bir teklif" yaparlar: Ya Uday'ın yerine geçecek ve dublörü, ikizi olacaktır, ya da ailesini ölüme gönderecektir. Bu teklif karşısında çok zorlanmayan Latif kararını şıp diye verir elbette. Ancak diktatörlük perdesinin ardında Irak halkıyla ancak rivayetlere dayanan bir tanışıklığı olan Uday o rivayetlerdeki kadar manyaktır, evet. Latif, tüm Bağdat'ı oyun alanı gibi kullanan Uday'ın hayatına girdikçe bu gerçek yüzüne daha sert vuracak, gittikçe olmak istemediği birine dönüşmeye başlarken, kurallarını Uday'ın koyduğu bu dünyadan kurtulmak için ödemesi gereken bedelin büyüklüğünü de anlayacaktır.
    The Devil's Double, tamamen gerçek bir hikaye üzerine kurulu. Bu hikayeyi yaşayan kişi de, sonra bunu kitaplaştıran kişi de Latif Yahia'nın bizzat kendisi. Bu bakımdan filme otobiyografik diyebiliriz.(diyebilir miyiz? bende tam bilmiyorum) Ayrıca içinde kararında aksiyon, biraz Irak-biraz saray, bir tutam gerilim, yalandan da bir aşk hikayesi bulabilirsiniz.
    Bu arada Latif'in Uday'a ne kadar benzediğini de buradan görebilirsiniz.

Hangi filme benziyor:
Irak konulu film: Green Zone, The Hurt Locker
Diktatörlük konulu film: Last King of Scotland, Der Untergang
Körfez savaşı konulu film: Jarhead

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder